IN DE OLIE BEGONNEN EN NOOIT MEER UITGEGAAN.

Jappie Buijk, eigenaar van KLIK Exploitaties, neemt ongeveer twee dagen per week plaats achter zijn bureau in Ossendrecht. Andere dagen rijdt hij kriskras door het hele land, of is hij op zijn hoofdkantoor in Bergeijk waar alle aansturing plaatsvindt van 32 tankshops met in totaal 20 wasstraten (roll-overs), 60 hobbywasboxen en zo’n 220 medewerkers. Wie is Jappie en wat heeft hem zover gebracht? Wat is zijn visie op de continue veranderingen in de petrol business en zijn exploitaties van tankstations?

We nemen plaats in een kantoor te Ossendrecht, toepasselijker wijs gesitueerd tussen een wasstraat en een tankstation in. “Ja, wie ben ik? Goeie vraag!”. Al denkend gaat zijn telefoon af en drukt hij de oproep weg. ‘Sorry, die blijft altijd rinkelen, ik zet ‘m nu uit’. Hij neemt een slok koffie en antwoordt: “Ik denk dat ik een echte Ossendrechtenaar ben, met Brabantse inborst. Ik ben hier in 1972 geboren en woon er nog steeds. Het is hier gewoonweg fijn wonen maar Ik ga wel verhuizen. Momenteel zijn mijn vrouw Natasja en ik bezig met de bouw van een huis op een nieuw aangekocht perceel, maar nog steeds aan de rand van Ossendrecht. Honkvast, zo kun je mij dus wel noemen. Jeroen, mijn tweelingbroer woont hier trouwens ook. Grappig feit is, dat hij met de zus van mijn vrouw is getrouwd. Dat trouw zijn aan mijn ‘honk’, zie je eigenlijk ook wel terug in mijn loopbaan: ik begon in de olie en zit nog steeds in de olie”.

Schoolverlater

“Ik denk dat je kunt stellen, dat ik eerder een harde werker ben, dan een studiebol. Ik startte op de middelbare school op het hoogste niveau en eindigde op de Mavo. Daarna naar de MEAO voor een administratieve richting. Op mijn 17de, in de tweede klas mocht ik stagelopen, ik kwam terecht bij Sakko, een energie/oliemaatschappij in Bergen op Zoom. Daar waren ze zo tevreden over mij, dat het bedrijf wilde dat ik na mijn stageperiode bij hen bleef werken. Zonder al te grote aarzeling sloot ik mijn schoolboeken.”

Van binnen naar buitendienst

“Na een jaar vaste dienst kreeg ik een oproep voor militaire dienst. Ik zat een jaar gelegerd in Duitsland. Meteen na dat dienstjaar informeerde mijn voormalige werkgever Sakko of ik terug wilde komen. Zonder sollicitatieprocedure kon ik zo aan de slag op het oliedepot. Mijn ‘hard werken’ mentaliteit kon ik hier bewijzen. Drie jaar heb ik als rechterhand van de toenmalige depot chef gewerkt. Smeermiddelen, tankwagens plannen, schepen lossen, alles met als corebusiness: olie. Ik promoveerde tot vertegenwoordiger, waar ik alle stakeholders goed leerde kennen. De echte business to business eindgebruikers, maar ook andere partijen zoals oliemaatschappijen en natuurlijk de mensen achter de stations, denk hierbij aan de eigenaren die uiteindelijk beslissen aan wie ze de huur of koop gunnen. Gaandeweg kreeg ik tientallen tankstations onder mijn beheer, bemande locaties (met shop) en onbemande locaties (zonder shop). Van A tot Z werd ik verantwoordelijk gehouden. Van alle contractonderhandelingen met eigenaren tot tankpassen voor klanten tot vetpatronen voor tractoren. Ik kan wel stellen, dat ik mijn meters op de werkvloer en daarbuiten in deze branche heb gemaakt.”

Onder eigen vlag

In 2005 werd Sakko overgenomen door Tamoil Nederland te Ridderkerk, en ik dus ook.

Onder de paraplu van Tamoil bleef ik in principe hetzelfde doen, in de buitendienst. Inmiddels had ik buiten een groot aantal onbemande locaties ook een dertigtal bemande stations onder mijn beheer. Sommige shops konden zichzelf – zonder brandstofinkomsten- bedruipen maar een aantal niet. In 2017 besloot Tamoil de niet rendabele shops (15 stuks) af te stoten. Omdat ik alle mensen van deze shops goed kende, vatte ik het idee op om de overgebleven vijftien ‘rendabele’ shops over te nemen onder eigen vlag. Ik ken elke locatie goed en was ervan overtuigd dat er meer uit te halen viel. Natuurlijk zag ik dat het vanuit Ridderkerk moeilijk was om de locaties strak aan te sturen, Door dichter betrokken te zijn bij iedere shop zag ik kansen voor meer rendement, van inkoop tot voorraadbeheer en van personeelszaken tot nieuwe conceptontwikkeling, overal lagen mogelijkheden. Het betekende het startpunt om voor mijzelf te beginnen. Er schuilde altijd al een ondernemer in mij. Na enkele maanden van besprekingen en contractonderhandelingen was op één april 2017 de overname van 15 shops en daarmee een eigen BV een feit.”